Hoe beginnen met hybride trainen?

Veel mensen denken dat hybride trainen een overvolle trainingsweek betekent met dubbele trainingsdagen. Dit is echter een misvatting; hybride trainen biedt juist veel flexibiliteit, waardoor iedereen, ongeacht het huidige fitnessniveau, kan starten met deze trainingsvorm. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze week nog te beginnen met hybride trainen.

  1. Beoordeel je huidige fitnessniveau

Evalueer eerst je huidige sportroutine. Heb je een achtergrond in krachttraining of ben je meer een duursporter? Het is cruciaal om te weten waar je staat, zodat je een hybride trainingsprogramma kunt samenstellen dat je lichaam niet overbelast. 

  • Loop je al vaak hard? Vervang enkele hardlooptrainingen door krachttraining
  • Ben je vaak in de sportschool? Voeg dan een paar duursporttrainingen toe aan je schema
  1. Bepaal je doel

Na het beoordelen van je fitnessniveau bepaal je wat jouw doel is. Als hybride atleet zul je meerdere sporten beoefenen en meerdere doelen hebben, maar het is goed om te bepalen welke sport de meeste focus krijgt.

  • Doe je mee aan een hardloopevenement? Richt je dan op hardlooptrainingen en plan je krachttraining daaromheen.
  • Wil je spiermassa opbouwen terwijl je al een fervent hardloper bent? Focus dan op krachttraining en plan deze op momenten dat je de meeste energie hebt.
  1. Bepaal hoeveel tijd heb voor trainen en maak een plan

Hoeveel tijd kun je wekelijks aan training besteden? Neem je werk, sociale leven en andere verplichtingen in overweging. Als je weet hoe vaak en hoelang je kunt trainen in de week, kan je gaan plannen. 

  • Als je tijd beperkt is, combineer dan kracht- en cardiotraining in dezelfde sessie voor maximale efficiëntie. 
  • Is jouw hoofddoel hardlopen? Voeg dan één à twee keer per week een full body krachttraining toe in de sportschool. Op deze manier train je efficiënt en blijft er meer tijd over voor je hardloopsessies. 
  • Kun je twee tot drie keer per week trainen? Combineer dan kracht- en cardiotraining in dezelfde sessie. Afhankelijk van je doelstellingen kies je of je de training start met kracht- of cardio-oefeningen.
  1. Ga niet te snel van start

Als hybride atleet wil je intensief trainen, maar het is belangrijk om langzaam te beginnen. Geef je lichaam en spieren de tijd om te wennen aan je nieuwe trainingsschema. Door verschillende soorten trainingen te doen, gebruik je spieren waar je eerder misschien weinig gebruik van maakte.  

  • Begin niet elke training op maximale intensiteit
  • Zorg voor voldoende herstel tussen verschillende soorten trainingen
  • Als je net begint met hybride trainen; scheidt krachttraining en cardio van elkaar, doe het niet op dezelfde dag om overbelasting te voorkomen

Conclusie

Afhankelijk van je huidige fitnessniveau, ervaring en de tijd die je per week kunt besteden aan trainen, is het voor iedereen mogelijk om als een hybride atleet te trainen. Zodra je begint, zul je zien hoe leuk het is, zul je vooruitgang boeken en de positieve effecten ervaren die hybride trainen heeft op je gezondheid!

Lees ook onze uitgebreide blog met voorbeelden van hybride trainingsschema’s.